zandarmerija.jpg

Бојана Пековић (1997), једина афирмисана девојка у свету која свира српски традиционални инструмент гусле. Потиче из музичке породице која је потпуно посвећена друштвеним активностима у националној култури. Као изузетно талентовано дете у Музичку школу примљена је са пет година. Завршила је нижу музичку школу, одсек за клавир и гусле. Тренутно похађа средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“ у Краљеву, етномузиколошки одсек - свирање традиционалних инструмената и етно певањe. Њена музичка и уметничка каријера почиње од пете годинe. Од тада, она је учествовала на скоро 700 различитих културних, духовних, образовних и других значајнијих манифестација у Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Словенији, Русији, Грчкој, Албанији, Словачкој и Немачкој. Наступала је на више од стотину телевизијских и радио емисија. Много пута награђивана је на такмичењима из клавира, етно певања, рецитовања и певања уз гусле. Свој први солистички ЦД издала је 2008.године са свега 11 година. Била је гост на многим ЦД издањима других гуслара.

Бојана Пековић

 Победник је првог фестивала младих српских гуслара. Освојила је више од стотину признања, плакета, медаља Српске православне цркве и других институција. Посебно је значајна медаља Атамана руске козачке армије која је најелитнија војна формација под личном командом председника руске федерација Владимира Путина и Ордена од културно-историјског центра "Српска круна". Заједно са својим братом Николом победила је серијалу „Ја имам таленат“. Заједно су постали креатори новог музичког правца у свету (гусле и хармоника). Овај спектакуларан и даље невиђени спој гусала и хармонике, класичне и традиционалне српске музике задивио је стручне људе у сфери музике.

Она је прва у историји променила могућност коришћења гусала. Користи много више од пет основних тонова које су раније уметници користили. Снимила је музичку пратњу за анимирани цртани филм о Марку Краљевићу који је освојио прву награду на такмичењу у Прилепу. Бојана често спаја музичку и драмску уметност представљајући Српску културу на највишем нивоу. Имала је водећу улогу у музичко - сценском и позоришном спектаклу "Његош небом осијан", „Весели се Праху Немањића“ и „Стојте Галије Царске“ (Улога Србије), у режији Иване Жигон као и представу "Женидба Максима Црнојевића" у режији Гојка Челебића где је певала уз гусле на шпанском језику. Учествовала је у спотовима" Прелазак преко Албаније ", " Дарија Александровна ", "Дани јоргована" у режији Иване Жигон као и видео спот са Ђурђевим ступовим " Радујте се ". Учесник је симпозијума „Хоће ли Срби сачувати гусле као што су гусле сачувале њих“ (Обреновац 2012.) и Друге Академије гусала „Коме данас требају гусле“ (Филозофски факултет Пале, Република Српска). Од марта 2015. предаје гусле у школи „Вила Наиса“ у Нишу.

The Betst bookmaker bet365 Review
How to register at bookamkersHere
Copyright Sindikalna Organizacija Zandarmerije © 2013.